Over ons

Snij uit een vierkant een cirkel , dan krijg je een cirkel én houd je een vierkant over. Dat is de basis van Contravorm: elke vorm heeft een restvorm. Juist die combinatie van vorm en tegenvorm levert spannende en contrastrijke ontwerpen op. Terwijl er niet of nauwelijks materiaal verloren gaat.

Wim Reynaert en Menno Berkhout

Al weer wat jaren geleden vraagt Menno bij het uitzagen van twee cirkels uit een plaat hout, die als freesmallen moeten dienen, zich af wat hij met die mallen en de restvormen zal doen als zij hun diensten bewezen hebben, weggooien of er iets anders mee doen?

In gedachten heeft de meubelmaker er al snel een grappig tafeltje van gemaakt en ook al spoedig het prototype van wat later Tonnes™ zal gaan heten.

Het resultaat van dit verbluffend simpele idee is zo aansprekend, dat al snel beter uitgewerkte versies volgen en Menno het idee als model laat registreren.

Enige tijd later komt Wim met het idee om het tafeltje in acrylaat uit te voeren. Hij heeft dit lichtdoorlatende materiaal, helderder dan glas, in aansprekende kleuren gezien bij een verwerker van kunststoffen.
Het blijkt letterlijk een lumineus idee te zijn. De ruimtelijke dimensie die al zo duidelijk in de vorm van het ontwerp aanwezig is, wordt door de transparantie van het materiaal extra versterkt.

Menno en Wim besluiten om het tafeltje in serie te gaan laten produceren en het zelf op de markt te brengen. Vanaf het begin is duidelijk waar we mee bezig zijn: gebruik maken van restvormen.

Daarmee is onze bedrijfsnaam snel gevonden: CONTRAVORM
Iedere vorm heeft een ‘tegenvorm’, er is geen vorm zonder contravorm, een oud principe wordt herontdekt.
Wat we ook leuk vinden aan dat principe is dat het eveneens lijkt te gelden voor andere dimensies.
Ook in de ruimte en op het gebied van waarneming en interpretatie kunnen wij goed uit de voeten met een contravorm benadering.

Inmiddels is naast de Tonnes een tweede ontwerp, genaamd Cubist in acrylaat, in productie genomen. Tevens wordt Tonnes vervaardigd in staal en Cortenstaal. Andere ontwerpen zullen weldra volgen.

Menno Berkhout en Wim Reynaert zijn zeker geen onbekenden voor elkaar. In ruim 30 jaar tijd hebben zij elkaar goed leren kennen tijdens vele bouwprojecten. Naast een zakelijke relatie hebben zij een vriendschappelijke band opgebouwd gedurende deze jaren. In 2013 stichten zij een gezamenlijke onderneming: CONTRAVORM

Lees meer

Share Button